ВКЛАД СЕМЕЙНОГО ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСТВА В ЭКОНОМИЧЕСКОЕ РАЗВИТИЕ РЕГИОНОВ УЗБЕКИСТАНА: ЗАНЯТОСТЬ И ДОХОДЫ НАСЕЛЕНИЯ - Чинбердиев Пулатжон Лочинбоевич (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Maqolada oilaviy tadbirkorlikning O‘zbekiston Respublikasi hududlarida inklyuziv iqtisodiy o‘sish va ijtimoiy barqarorlikning asosiy drayveri sifatidagi o‘rni tadqiq etilgan. Iqtisodiyotni liberallashtirish va kichik biznesni qo‘llab-quvvatlashga qaratilgan keng ko‘lamli islohotlar sharoitida oilaviy korxonalarga joylarda iqtisodiy faollikni nomarkazlashtirish va farovonlikni oshirish uchun asos sifatida qaralmoqda. Muallif ushbu sektorning barqaror ish o‘rinlarini yaratishga, shu jumladan moslashuvchan va norasmiy bandlikka, shuningdek, uy xo‘jaliklari daromadlarini shakllantirishga qo‘shgan o‘ziga xos hissasini tahlil qiladi, bu esa kambag‘allik darajasini pasaytirishga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. O‘zbekiston uchun an’anaviy bo‘lgan hunarmandchilik, agrobiznes, xizmat ko‘rsatish va turizm kabi sohalarga alohida e’tibor qaratilmoqda, bu yerda biznesni tashkil etishning oilaviy modeli tarixan ustunlik qiladi. O‘zbekiston Respublikasi Davlat statistika qo‘mitasi ma’lumotlari va sohaga oid tadqiqotlar asosida oilaviy tadbirkorlikni manzilli qo‘llab-quvvatlash "2022-2026-yillarga mo‘ljallangan O‘zbekistonning taraqqiyot strategiyasi"da bandlikni ta’minlash, aholi daromadlarini oshirish va hududlarni mutanosib rivojlantirish borasida belgilangan vazifalarni amalga oshirishning samarali vositasi ekanligi to‘g‘risida xulosa qilingan. Davlat va xo‘jalik boshqaruvi organlari uchun amaliy tavsiyalar taklif etiladi.