MAQOL JANRINING MADANIY-REFLEKSIV FUNKSIYASI VA FREYM SEMANTIKASI - Tolibova Nodira Nosirovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada paremiyalarning, xususan, maqol janrining zamonaviy tilshunoslikdagi kognitiv-pragmatik va diskursiv-vaziyatli tabiati tadqiq etiladi. Tadqiqotda maqollarning shunchaki xalq donoligi namunasi emas, balki inson ongidagi bilimlar tizimini tartibga soluvchi "freym" semantikasi va millatning o‘z- o‘zini anglashiga xizmat qiluvchi "madaniy-refleksiv" funksiyasi o‘zbek va ingliz tillari misolida qiyosiy tahlil qilingan. Maqolada paremiyalarni nutqiy vaziyatda qo‘llash mezonlari, illokutiv maqsadlar va "yuzni saqlash" (face-saving) strategiyalari yoritib berilgan. Olingan natijalar madaniyatlararo muloqotda yuzaga keladigan pragmatik muvaffaqiyatsizliklarning oldini olishda kognitiv freymlarning ahamiyatini ko‘rsatadi.