SUG‘URTA KOMPANIYALARIDA RISKLARNI BOSHQARISH - Abdirasulova Sevinch Tojimurot qizi; Rashidov Mels Karimovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola sug‘urta kompaniyalarida risklarni boshqarish jarayonlarini kompleks tizimlar nuqtai nazaridan tahlil qiladi. Tadqiqot natijalari agentlar qarorlari, ortuvchi daromadlar, tasodifiy hodisalar va emergent strukturalar sug‘urta bozorining barqarorligi va samaradorligiga sezilarli ta’sir ko‘rsatishini ko‘rsatadi. Agentlar asosidagi modellashtirish va komplekslik iqtisodiyoti yondashuvi risklarni boshqarish strategiyalarini optimallashtirish, bozor shoklariga moslashish va siyosat ishlab chiqishda yo‘naltirilgan aralashuvlar (“nudging”)ni amalga oshirish uchun samarali vosita sifatida xizmat qiladi.