RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR DAVRIDA INSON XOTIRASINING O‘ZGARISHI - Berdiqulova Mahbuba; Maxsudova Begoyim (TADQIQOTLAR, 2026)
Bugungi kunda raqamli texnologiyalar jamiyat hayotining barcha sohalariga chuqur kirib bormoqda. Internet, smartfonlar, kompyuterlar va boshqa elektron qurilmalar insonlarning kundalik faoliyatini sezilarli darajada o‘zgartirdi. Mazkur maqolada raqamli texnologiyalarning inson xotirasi va kognitiv jarayonlariga ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, raqamli muhitda axborot qabul qilish, qayta ishlash va eslab qolish jarayonlarida yuz berayotgan o‘zgarishlar ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, zamonaviy insonlar axborotni yodlab qolishdan ko‘ra, uni qayerdan va qanday topishni eslab qolishga ko‘proq moyil bo‘lib bormoqda. Shu bilan birga, raqamli texnologiyalar xotira faoliyatining ayrim jihatlarini rivojlantirishi ham mumkin. Maqolada raqamli texnologiyalarning inson xotirasiga ijobiy va salbiy ta’sirlari muhokama qilinadi hamda bu jarayonlarning kelajakdagi rivojlanish istiqbollari haqida fikr yuritiladi.