O‘QUVCHILARNI ZAMONAVIY KASBLARGA O‘RGATISHNING PSIXOLOGIK ASOSLARI VA UNING AHAMIYATI - Tursunova Nafisa Sobirovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Bugungi kunda mehnat bozorining shiddat bilan o‘zgarishi o‘quvchilarni zamonaviy kasblarga tayyorlashning yangi psixologik mexanizmlarini talab etmoqda. Maqolada o‘quvchilarning raqamli texnologiyalar, sun’iy intellekt va kreativ iqtisodiyot sohasidagi kasblarga bo‘lgan qiziqishlarini shakllantirishning ilmiy- nazariy asoslari tahlil qilingan. Maktab psixologining asosiy vazifasi o‘quvchining ichki salohiyatini zamonaviy iqtisodiyot talablariga muvofiq ravishda uyg‘unlashtirishdan iboratdir. Tadqiqot davomida o‘smirlarning kasbiy tanloviga ta’sir etuvchi motivatsion omillar va psixologik to‘siqlar atroflicha yoritib berilgan. Mazkur izlanishlar natijasi o‘quvchilarni ongli ravishda kasb tanlashga yo‘naltirishda amaliy uslubiy manba bo‘lib xizmat qiladi.