MILLIY ISTIQLOL VA O’ZBEK ROMANINING RIVOJIDA ABDULLA QODIRIYNING AHAMIYATI - Muradov Botir Xayat (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Abdulla Qodiriy o‘zbek adabiyotining uyg‘onish davrida milliy ong va istiqlol g‘oyalarini roman san’ati orqali ifodalashda muhim rol o‘ynadi. Ilmiy maqolada uning eng mashhur asari “O‘tkkan kunlar” orqali yozuvchi o‘tmishdagi ijtimoiy hayot, qadriyatlar va insoniy me’yorlarni samimiy va realistik tarzda tasvirlaydi. Qodiriy romani orqali o‘zbek jamiyatining tarixiy burilishlari, adolatsizlik, sadoqat, do‘stlik va sevgi kabi mavzularni chuqur yoritadi. Uning asarlarida shaxs va jamiyat o‘rtasidagi ziddiyatlar, milliy ruhiyatning shakllanishi va madaniy merosning qadriyatlari muhim o‘rin egallaydi. Qodiriy nafaqat hikoya qilish mahorati, balki badiiy uslubdagi nozik psixologik tahlillari bilan ham ajralib turadi. Shu orqali o‘quvchi faqat tarixiy voqealarni emas, balki o‘z davrining ruhini ham his qilishi mumkin. Qodiriy ijodida milliy istiqlol tushunchasi faqat siyosiy erkinlik emas, balki madaniy va ma’naviy mustaqillik sifatida ham namoyon bo‘ladi. Bu esa o‘zbek romanining rivojlanishida yangi yo‘nalishlarni belgiladi, romanda tarixiy va zamonaviy qadriyatlar uyg‘unlashdi. Natijada, Abdulla Qodiriy milliy adabiyotimizda nafaqat yozuvchi, balki milliy ong va istiqlol g‘oyasining samarali targ‘ibotchisi sifatida ajralib turadi.