ABDULLA QODIRIY YONDASHUVI VA O‘ZBEK ADABIYOTI UYG‘ONISHI - Muradov Botir Xayat (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘zbek adabiyotining taraqqiyotida muhim o‘rin tutgan Abdulla Qodiriy ijodi va uning adabiy-estetik qarashlari tahlil qilinadi. Xususan, yozuvchining milliy uyg‘onish g‘oyalarini targ‘ib etishdagi roli, tarixiy haqiqatni badiiy ifodalash uslubi hamda o‘zbek romanchiligi rivojiga qo‘shgan hissasi yoritiladi. Shuningdek, Abdulla Qodiriy asarlarida aks etgan ma’rifatparvarlik, insonparvarlik va ijtimoiy adolat g‘oyalari o‘zbek adabiyoti uyg‘onishining muhim omili sifatida ko‘rib chiqiladi. Muallifning badiiy yondashuvi orqali milliy o‘zlikni anglash, tarixiy xotirani tiklash va jamiyatni ma’naviy yangilash g‘oyalari tahlil qilinadi.