SMS TILIDA LEKSIK QISQARTMALAR VA ULARNING SEMANTIK XUSUSIYATLARI (INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARI MISOLIDA) - Yo'ldoshev Samad Tojiyevich; To'raqulova Shahnoza Ulug'bekovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Zamonaviy jamiyatda axborot almashish tezligi kundan-kunga ortib borayotgani natijasida tillarimizga va til birliklaridan foydalanish an’analariga muayyan o‘zgarishlar kiritildi. Aloqa texnologiyalari, xususan, mobil aloqa vositalari keng tarqalishi bilan xabar almashishning yangi turlari – qisqa matnli xabarlar (SMS) asosiy kommunikatsiya kanallaridan biriga aylandi. Qisqa matnli xabarlar matnining qisqa va lo‘nda bo‘lishi, har bir belgining, harflarning ahamiyati ortib borishi natijasida leksik qisqartma va abbreviaturalar tilimizning ajralmas qismiga aylandi. Bu jihatdan ingliz va o‘zbek tillarida yuzaga kelgan qisqartmalar va ular orqali ifoda etilgan semantik o‘ziga xosliklarni o‘rganish tilshunoslikning dolzarb va qiziqarli yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi.