O’SPIRIN YOSHDAGI O’QUVCHILARDA KASB TANLOVINI AMALGA OSHIRISHDA PSIXOLOGNING O’RNI - XAMRAYEVA GUZAL MURODULLAYEVNA (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezisda O‘spirin yoshlarni kasb-hunarga yo‘naltirishning dolzarb muammolari haqida fikr yuritilgan. O‘spirinlarni kasbga yo‘naltirishning nafaqat ijtimoiy, balki psixologik muammo ekanligi, bu ikki nuqtai nazar har doim bir – birini to‘ldirib kelishligi, shuningdek, kasbga yo‘naltirishning individual psixologik xususiyatlarining imkoniyatlari yoritilgan hisoblanadi. Yoshlarni to’g’ri kasb tanlashlari va o’z sohasining yetuk mutaxassislari bo’lishlarida kasblarning inson oldiga qo’yadigan talablarini bilish muhimdir. Mazkur maqolada har qanday kasb egasi o’z sohasini to’g’ri tanlay olishi uchun qanday kasbiy va shaxsiy talabalarni bilishi lozimligi masalasi keng tarzda tahlil etilgan. Shuningdek, hayot sifatini oshirishda soha egasining o’zi bajarayotgan faoliyatidan qanchalik darajada qanoat hosil qilishi, o’z hayotidan mamnunlik darajasi ham muhim ekanligi asoslangan.