DINAMIK MAKROIQTISODIY MODELLAR: ZAMONAVIY YONDASHUVLAR VA METODOLOGIK ASOSLAR - Iskandarov Bekzod; Ziyodova Rayhona (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada dinamik makroiqtisodiy modellarning zamonaviy yondashuvlari va metodologik asoslari o‘rganiladi. Iqtisodiy jarayonlarning murakkablashuvi sharoitida statik modellarning cheklovlari fonida dinamik modellarning zarurati va dolzarbligi tahlil qilinadi. Maqolada dinamik modellashtirishning evolyutsiyasi, xususan, vaqtlararo optimallashtirishga asoslangan dinamik umumiy muvozanat modellarining rivojlanishi ko‘rib chiqiladi. Dinamik stoxastik umumiy muvozanat modellarining tuzilishi, afzalliklari va cheklovlari, ayniqsa rivojlanayotgan bozor iqtisodiyotlari uchun ularni kengaytirish bo‘yicha harakatlar yoritilgan. Shuningdek, agentlarga asoslangan modellar kabi muqobil dinamik yondashuvlar, ularning geterogenlikni aks ettirishdagi imkoniyatlari muhokama qilinadi. Metodologik va empirik asoslar, jumladan mikro asoslar, baholash, kalibrlash va ekonometrik usullar atroflicha tahlil qilinib, siyosatni shakllantirishdagi amaliy ahamiyati va cheklovlariga e’tibor qaratilgan. Maqola kelajakdagi tadqiqot yo‘nalishlari bo‘yicha xulosalar va tavsiyalar bilan yakunlanadi.