O‘ZBEKISTONDA DAVLAT BUDJETI JARAYONINI MAKROIQTISODIY REJALASHTIRISH BILAN UYG‘UNLASHTIRISHNING DOLZARB MUAMMOLARI VA TAKOMILLASHTIRISH YO‘NALISHLARI - Nosirov Islombek (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada O‘zbekistonda davlat budjeti jarayonini tashkil etishning hozirgi holati hamda uni makroiqtisodiy rejalashtirish bilan uyg‘unlashtirish masalalari kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida budjet daromadlari va xarajatlari dinamikasi, fiskal barqarorlik omillari hamda mavjud institutsional muammolar o‘rganildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, daromad bazasining torligi, fiskal moslashuvchanlikning cheklanganligi va o‘rta muddatli rejalashtirish mexanizmlarining yetarlicha rivojlanmaganligi budjet siyosati samaradorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatmoqda. Maqolada davlat budjeti jarayonini takomillashtirish, makroiqtisodiy ko‘rsatkichlar bilan uyg‘unlashtirish hamda zamonaviy fiskal boshqaruv usullarini joriy etish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqilgan.