GAZNI QAYTA ISHLASHDA CHIQINDI SUYUQLIKLARNI AJRATISH TEXNOLOGIYASI - Ne’matov X.I; Axtyamov F.Q. (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada gazni qayta ishlash jarayonida hosil bo‘ladigan chiqindi suyuqliklarni ajratish texnologiyalari o‘rganilgan. Chiqindi suyuqliklarning fizik-kimyoviy xossalari tahlil qilinib, ularni samarali ajratishning zamonaviy usullari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, gravitatsion, koalessensiya, sentrifugal va membranali ajratish usullarini kompleks qo‘llash yuqori samaradorlikni ta’minlashi aniqlangan. Shuningdek, issiqlik bilan ishlov berish va kimyoviy reagentlardan foydalanish jarayon samaradorligini oshirishi asoslab berilgan. Taklif etilgan texnologik yechimlar ekologik xavfsizlikni ta’minlash va resurslardan samarali foydalanishga xizmat qiladi.