LEKSIK MA’NO TARAQQIYOTI - Muxtarov Abduvali; Xomidova M (TADQIQOTLAR, 2026)
Kirish Leksik ma’no – tilshunoslikda asosiy tushunchalardan biri bo‘lib, u so‘zlarning asosiy va qo‘shimcha ma’nolarini anglash va ular orasidagi munosabatlarni tushunishga qaratilgan. Til insoniyat madaniyati, tafakkuri va muloqotining eng muhim vositasi hisoblanadi. Shu sababli so‘zlarning ma’nosini chuqur tushunish va ularni turli kontekstlarda to‘g‘ri ishlata olish nafaqat samarali kommunikatsiya, balki fikrlash jarayonini rivojlantirishda ham muhim ahamiyatga ega. Leksik ma’noni o‘rganish nafaqat yangi so‘zlarni yodlashdan iborat bo‘lib, balki ularning konnotativ, frazeologik va fonetik jihatlarini ham qamrab oladi. Bu jarayon orqali til o‘rganuvchi nafaqat so‘zlarning lug‘atdagi ma’nosini biladi, balki ularni nutqda erkin va mazmunli qo‘llash imkoniyatiga ega bo‘ladi. Shu bilan birga, leksik ma’no taraqqiyoti tilning boyligi va ifodali bo‘lishi, shuningdek, nutqning mantiqiy va izchil bo‘lishi uchun ham muhimdir. So‘z boyligini oshirish va leksik ma’noni rivojlantirish jarayoni murakkab va ko‘p bosqichli bo‘lib, unda nafaqat yangi so‘zlarni yodlash, balki ularni kontekstda ishlatish, sinonim va antonimlarni tushunish, shuningdek, frazeologik birliklar va metaforalardan foydalanish ham muhimdir. Shu nuqtai nazardan, leksik ma’no taraqqiyoti til o‘rganuvchilar uchun ilmiy va amaliy jihatdan katta ahamiyatga ega bo‘lib, uni samarali o‘rganish nafaqat tilni chuqur tushunishga, balki muloqot va tafakkur qobiliyatini ham rivojlantirishga xizmat qiladi. Shu maqolada biz leksik ma’noning asosiy tushunchalari, uning turlari, taraqqiyot bosqichlari va amaliy qo‘llanilish usullari haqida batafsil tahlil qilamiz, shuningdek, o‘quv jarayonida interaktiv o‘yinlar va mashqlar orqali so‘z boyligini oshirish imkoniyatlarini ham ko‘rib chiqamiz.