G‘ARB TARIXSHUNOSLIGIDA AMIR TEMUR SIYMOSI - Abdujalilova Irodaxon Hayotjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada buyuk davlat arbobi va sarkarda Amir Temurning jahon sivilizatsiyasi rivojiga qo‘shgan hissasi hamda uning Markaziy Osiyo va Yevropa geosiyosiy maydonidagi roli tahlil qilinadi. Muallif Temurning markazlashgan kuchli davlat barpo etish yo‘lidagi islohotlari, ilm - fan, madaniyat va me’morchilik rivojiga ko‘rsatgan homiyligi hamda “Temur tuzuklari” asarining huquqiy va axloqiy ahamiyatini yoritib beradi. Shuningdek, Temuriylar renessansining jahon madaniyati taraqqiyotidagi o‘rni va sarkardaning diplomatik aloqalari xalqaro munosabatlar tarixidagi o‘ziga xos bosqich sifatida baholanadi.