BOZOR INFRATUZILMA VA UNING UNSURLARI - Davronov Akobir Baxtiyorovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Asosiy qism: Bozor infratuzilma bu bozor iqtisodiyotining eng muhim tarkibiy qismlaridan biri hisoblanadi. U iqtisodiy faoliyat yuritishda katta rol o‘ynaydi. Infratuzilma orqali bozor subyektlari o‘rtasida o‘zaro aloqalar amalga oshiriladi.Bozor iqtisodiyoti sharoitida har bir korxona o‘z faoliyatini mustaqil ravishda olib boradi. Lekin ular bir-biri bilan bog‘liq holda ishlaydi. Shu sababli infratuzilma ularni bog‘lab turuvchi vosita hisoblanadi.Bozor infratuzilmasi turli xil tashkilotlar va xizmatlardan tashkil topgan. Ular iqtisodiy jarayonlarni tashkil etishda muhim o‘rin egallaydi. Masalan bank tizimi, sugurta tashkilotlari, birjalar, savdo tarmoqlari va boshqalar.Bank tizimi infratuzilmaning asosiy qismlaridan biridir. Banklar orqali pul mablag‘lari harakat qiladi. Ular kredit beradi, depozitlarni qabul qiladi va boshqa moliyaviy xizmatlar ko‘rsatadi. Bank tizimi yaxshi rivojlangan bolsa iqtisodiyot ham barqaror rivojlanadi. Sugurta tizimi ham katta ahamiyatga ega. U iqtisodiy xavflarni kamaytiradi. Masalan turli korxonalar o‘z faoliyatini sugurta orqali himoya qiladi. Bu esa ularga ishonch bilan ishlash imkonini beradi.Birjalar bozor infratuzilmasining yana bir muhim qismi hisoblanadi. Birjalarda turli mahsulotlar va qimmatli qogozlar sotiladi. Narxlar talab va taklif asosida shakillanadi. Bu esa bozor mexanizmining ishlashini ta’minlaydi.