ABDULLA QODIRIY IJODIGA ADABIY TANQIDCHILIK MUNOSABATI - Alijonova Dilshodaxon Qahramon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘zbek romanchiligi asoschisi Abdulla Qodiriy ijodiga adabiy tanqidchilikning turli davrlardagi munosabati tahlil qilinadi. . Qodiriy ijodiga bo‘lgan adabiy tanqidchilik munosabati uch bosqichni o‘z ichiga oladi: 1) yozuvchining o‘ziga zamondosh tanqid; 2) sovet davridagi ideologik bosim ostidagi tanqid; 3) mustaqillik davridagi ilmiy-ob’ektiv yondashuv. Ushbu maqolada ushbu bosqichlar tahlil qilinib, Qodiriy ijodining badiiy-estetik qimmati va uning adabiyotimiz taraqqiyotidagi o‘rni yoritiladi. Adibning “O‘tkan kunlar” va “Mehrobdan chayon” romanlarida aks etgan milliy uyg‘onish g‘oyalari, tarixiy haqiqatning badiiy talqini, obrazlar tizimi hamda til uslubidagi yangiliklar o‘rganiladi. Shuningdek, XX asr boshidan hozirgi kungacha bo‘lgan tanqidiy qarashlarning evolyutsiyasi yoritiladi.