YO’LDOSHXO’JA SOLIJONOV QODIRIYSHUNOS OLIM SIFATIDA. - Jo'raqo'ziyeva Diyora (TADQIQOTLAR, 2026)
Anotatsiya: Yo‘ldosh Solijonov zamonaviy o‘zbek adabiyotshunosligi va tanqidchiligida o‘ziga xos o‘ringa ega olim, filologiya fanlari doktori va professor hisoblanadi. Uning ijodiy faoliyati asosan o‘zbek adabiyoti tarixini o‘rganish, zamonaviy adabiy jarayonni tahlil qilish va badiiy mahorat masalalariga bag‘ishlangan.Olimning tadqiqotlarida Abdulla Qodiriy ijodi markaziy o‘rinlardan birini egallaydi. U Qodiriy asarlaridagi badiiy mahorat, tasvir vositalari va yozuvchining o‘zbek romanchiligi asoschisi sifatidagi xizmatlarini yoritgan ilmiy ishlar muallifidir. Shuningdek, u o‘zbek adabiyoti tarixidagi an’anaviylik va yangilanish masalalarini ham atroflicha o‘rgangan.Tanqidchi sifatida asarning ham yutug‘ini, ham kamchiligini xolis ko‘rsatib bera oladi. Y.Solijonov ilmiy maqolalari murakkab terminologiyadan qochgan holda, kitobxonga tushunarli tilda yozilganligi bilan ajralib turadi.