6-SINFDA FIZIK BILIMLARNI EKOLOGIK BILIMLAR BILAN BOGʻLAB OʻQITISHDA YANGI “EKO-FIZIK” INTERFAOL OʻQITISH METODI - Karimov Abdurahmonjon Ma’rufjon oʻgʻli; Poʻlatov Anvarbek Abdullayevich; Zaxidov Ibroximjon Obidjonovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada umumiy o‘rta ta’lim maktablarining 6-sinfida fizik bilimlarni ekologik bilimlar bilan integratsiyalash asosida o‘qitishning metodik asoslarini yoritishga bag‘ishlangan. Unda fizik tushunchalar va qonuniyatlarni ekologik jarayonlar bilan bog‘lash orqali o‘quvchilarda ekologik tafakkurni shakllantirish imkoniyatlari tahlil qilingan. Fanlararo integratsiya, muammoli ta’lim va interfaol metodlar asosida ishlab chiqilgan yangi “Eko-fizik” o‘qitish metodi didaktik tizim sifatida asoslab berilgan. Mazkur metodda fizik bilimlar nazariy bilim sifatida emas, balki ekologik muammolarni tushuntirish va yechim topish vositasi sifatida qo‘llanadi. “Eko-fizik” metodining tarkibiy komponentlari (maqsad, mazmun, jarayon va natija) ishlab chiqilib, ularning pedagogik samaradorligi asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari fanlararo yondashuv asosida fizika o‘qitish samaradorligini oshirish va ekologik kompetensiyalarni shakllantirishda muhim metodik asos bo‘lib xizmat qilishi koʻrsatib berilgan.