MOLIYAVIY HISOBOTLARNING SHAFFOFLIGINI OSHIRISHDA ZAMONAVIY AUDIT MEXANIZMLARINING ROLI VA ULARNI TAKOMILLASHTIRISH MUAMMOLARI - Hasan Xudoyberdiyev Shuhrat o'g'li (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur tadqiqotda moliyaviy hisobotlarning shaffofligini ta’minlashda zamonaviy audit mexanizmlarining o‘rni ko‘p qirrali yondashuv asosida tahlil qilinadi. So‘nggi yillarda raqamlashtirish jarayonlari tezlashgani sari audit tizimining funksional yuklamasi ham kengayib borayotgani kuzatilmoqda, biroq bu o‘zgarishlar har doim ham sifatli natijalarni kafolatlamayotgani e’tiborni tortadi. Tahlillar shuni ko‘rsatadiki, ichki va tashqi audit mexanizmlarining uyg‘unlashuvi shaffoflik darajasini oshirishda muhim omil sifatida namoyon bo‘ladi, ayniqsa, riskga yo‘naltirilgan audit yondashuvlari samaradorligi yuqoriroq baholanmoqda. Shu bilan birga, ayrim holatlarda audit natijalarining ishonchliligi metodologik nomukammallik yoki inson omili sababli pasayib borayotganini inkor etib bo‘lmaydi. Tadqiqot davomida auditning raqamli texnologiyalar bilan integratsiyasi va uning hisobotlar sifati bilan o‘zaro bog‘liqligi ehtiyotkorlik bilan baholandi. Natijada, zamonaviy audit mexanizmlarini takomillashtirishda institutsional va texnologik omillarni birgalikda hisobga olish zarurligi asoslab berildi.