TURLI BURUN-YONOQ-ORBITAL KOMPLEKSIDAGI NUQSONLARNI QAYTA TIKLASHDA 3D-PRINTER YORDAMIDA TAYYORLANGAN BIOIMPLANTLARNI QO’LLASH - Boymurodov Shuhrat Abdujalilovich; Mamanazarov Akbar Nizom o'g'li (TADQIQOTLAR, 2026)
Kirish (Introduction) Burun, yonoq suyaklari va orbital kompleks (BYSOK) yuzning asosiy strukturaviy tuzilmalari bo’lib, nafaqat estetik ko’rinishni, balki yuzning umumiy funktsional holatini ham belgilaydi. Yuzning markaziy qismida joylashgan bu tuzilmalar ko’rish, nafas olish, nutq, va mushaklar harakatining samarali ishlashini ta’minlaydi. Shuningdek, burun-yonoq suyaklari va orbital kompleksining normal anatomik holati, yuzning simmetriyasini saqlab qolish va estetik muvozanatni yaratishda muhim rol o’ynaydi. Yuzdagi har qanday deformatsiya nafaqat tashqi ko’rinishga salbiy ta’sir ko’rsatadi, balki odamning psixologik holatiga katta ta’sir ko’rsatishi mumkin. Shu sababli, bu tuzilmalarni tiklash tibbiyotda alohida o’rin tutadi. Burun-yonoq suyagi orbital kompleksining travmalari yuzning eng keng tarqalgan va muhim jarohatlaridan biridir. Bu turdagi jarohatlar ko’pincha avtohalokatlar, jangovar sharoitlar, sportdagi jarohatlar yoki oddiy kundalik faoliyatlar natijasida yuzaga keladi. Bundan tashqari, burun-yonoq suyagi orbital kompleksining deformatsiyalari estetik ko’rinishni faqat buzib qolmaydi, balki psixologik stressni kuchaytiradi, bu esa bemorning o’ziga bo’lgan ishonchini kamaytiradi. Travmadan keyingi deformatsiyalarni bartaraf etish uchun zamonaviy tibbiyotda murakkab jarrohlik yondashuvlari va innovatsion davolash usullari zarur.