ZAMONAVIY YOSHLAR MA’NAVIYATI: MUAMMOLAR VA YECHIMLAR - Samatov Xurshid Ulmasjonovich; Erkinov Davron Mavlonovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy yoshlar ma’naviyatining bugungi holati tizimli ravishda tahlil qilinadi hamda uning shakllanishiga ta’sir etuvchi asosiy ijtimoiy, madaniy va axborot omillari ilmiy asosda yoritiladi. Globallashuv jarayonlari, axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining jadal rivojlanishi hamda internet va ijtimoiy tarmoqlarning keng tarqalishi natijasida yoshlar ongida yuz berayotgan o‘zgarishlar, qadriyatlar transformatsiyasi va dunyoqarash shakllanishidagi yangi tendensiyalar ochib beriladi. Shuningdek, yoshlar orasida kuzatilayotgan ayrim salbiy holatlar — axloqiy mezonlarning sustlashuvi, ilmga bo‘lgan qiziqishning pasayishi, oilaviy tarbiya mas’uliyatining zaiflashuvi hamda vaqtni rejasiz va samarasiz sarflash kabi muammolar tahlil qilinadi. Mazkur omillarning jamiyat barqarorligi va kelajak taraqqiyotiga ta’siri asoslab beriladi. Maqolada muammolarni bartaraf etishning ma’naviy-ma’rifiy yo‘llari sahih hadislar asosida yoritilib, ilm, axloqiy mas’uliyat, oilaviy tarbiya va vaqtni qadrlash tamoyillari yoshlar ma’naviyatini mustahkamlashning ustuvor yo‘nalishlari sifatida ko‘rsatib beriladi. Xulosa sifatida yoshlar ma’naviyatini rivojlantirish jamiyat barqarorligi va uzluksiz taraqqiyotining muhim sharti ekanligi ta’kidlanadi.