ISLOM SIVILIZATSIYASI VA MA’NAVIY QADRIYATLAR - Samatov Xurshid Ulmasjonovich; Abruyev Shahriyor Kamol oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada VIII–XIII asrlardagi Islom sivilizatsiyasida ilm- fan va ma’naviy qadriyatlar uyg’unligi masalasi tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi islomiy axloq tamoyillarining (insonparvarlik, halollik, mas’uliyat va aniqlik) tibbiyot hamda aniq fanlar rivojiga ko’rsatgan amaliy ta’sirini ochib berishdan iborat. Maqolada tarixiy-qiyosiy va tizimli tahlil metodlari yordamida o’rta asr mutafakkirlarining ilmiy metodologiyasi va tadqiqot etikasi o’rganilgan. Natijalar shuni ko’rsatadiki, bimaristonlar (shifoxonalar) tizimidagi gumanizm va aniq fanlardagi empirik xolislik bevosita diniy-e’tiqodiy imperativlardan oziqlangan.