SUGʻORILADIGAN YERLARNING MELIORATIV HOLATINI YAXSHILASHDA ZAMONAVIY TEXNOLOGIYALARNING OʻRNI - Jumayev Z.Z,; Abduraxmonov N.A (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Sugʻoriladigan yerlarning meliorativ holatini yaxshilashda GIS, GPS, avtomatlashtirilgan sugʻorish tizimlari, dronlar (agrodrone), raqamli monitoring va qaror qabul qilish qoʻllanmali modellari (DSS) muhim omil hisoblanadi. Oʻzbekiston sharoitida suv tejovchi sugʻorish texnologiyalari joriy etilishi, shoʻrlanishga qarshi chora-tadbirlar va resurslardan oqilona foydalanish davlat siyosati darajasida qoʻllab- quvvatlanmoqda. Maqolada soʻnggi yillarda qabul qilingan Prezident farmonlari va qarorlari hamda asosiy ilmiy manbalar tahlil qilinadi, suv tejaydigan texnologiyalarni (masalan, tomchilatib sugʻorish) kengaytirish va raqamli monitoring yordamida hosildorlik va suv samaradorligini oshirish boʻyicha aniq natijalar keltiriladi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, zamonaviy texnologiyalar asosida meliorativ chora- tadbirlarni amalga oshirish Oʻzbekistonda sugʻoriladigan maydonlarni barqaror rivojlantirishga xizmat qiladi.