PEDAGOGIK SHAXS SIFATLARINING SHAKLLANISHINING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Rahmatova E`zoza Fayzullo qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada pedagogik shaxsning kasbiy muhim sifatlari shakllanish jarayonining psixologik-pedagogik qonuniyatlarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotning dolzarbligi zamonaviy ta’lim tizimida pedagog shaxsiga qo‘yilayotgan yuqori talablar, ta’lim sifati va samaradorligini oshirish zarurati bilan izohlanadi. Maqolada pedagogik shaxs tushunchasining mazmun-mohiyati, uning kasbiy muhim sifatlari tarkibi va tuzilmasi nazariy jihatdan tahlil qilingan. Shuningdek, pedagogik faoliyat samaradorligini ta’minlovchi asosiy individual-psixologik xususiyatlar, jumladan, kommunikativlik, empatiya, refleksivlik, kreativlik, stressga bardoshlilik kabi sifatlarning o‘rni asoslab berilgan. Pedagog shaxsining kasbiy muhim sifatlari shakllanishi psixologik qonuniyatlarga asoslanadi. Bu jarayon shaxs rivojlanishi nazariyalari bilan chambarchas bog‘liq bo‘lib, unda motivatsiya, ehtiyoj, faoliyat va refleksiya muhim o‘rin tutadi. Avvalo, pedagogik sifatlarning shakllanishi motivatsion soha bilan bevosita bog‘liqdir. Shaxsda kasbga nisbatan ichki motivatsiya mavjud bo‘lsa, u o‘z ustida ishlashga, kasbiy sifatlarini rivojlantirishga intiladi. Aksincha, tashqi motivatsiya ustun bo‘lgan hollarda sifatlar yuzaki shakllanishi mumkin.