ИСЛОМ ҲУҚУҚИ ТИЗИМИДА МАЗҲАБСИЗЛИК МУАММОСИНИНГ ШАКЛЛАНИШ САБАБЛАРИ - B. Xolmurodov (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация: Ислом ҳуқуқи (фиқҳ) тизимида мазҳабсизлик замонавий мусулмон жамиятларида кузатиладиган муҳим тенденциялардан биридир. Ушбу мақола мазҳабсизликнинг шаклланиш сабабларини – шахсий ижтиҳод даъвосининг ортиқча кучайиши, уламолар ролини инкор этиш, салфий ва бошқа оқимлар таъсири, таълим тизимидаги камчиликлар, шунингдек, тарихий, ижтимоий ва глобаллашув омилларини таҳлил қилади. Тадқиқот шуни кўрсатадики, мазҳабсизлик фиқҳий билимларнинг чуқур тушунилмаслиги ва шариатга «беvosита» мурожаат қилиш исталиги билан боғлиқ бўлиб, бу шариатни нотўғри талқин қилиш ва уммат тафриқасига олиб келади. Мақола мазҳабларнинг фиқҳий бирликни таъминлашдаги зарурлигини таъкидлаб, таълим тизимида мазҳабларни кучайтириш бўйича тавсиялар беради. Тадқиқот назарий характерга эга бўлиб, тарихий манбалар ва замонавий илмий тадқиқотларга асосланади. У Ўзбекистонлик илм аҳли учун долзарб бўлиб, аҳли сунна ва жамоа эътиқодини мустаҳкамлашга хизмат қилади.