MULTIMODAL DISKURSDA IT TERMINLARINING FUNKSIONAL VA KOMMUNIKATIV XUSUSIYATLARI - Mamatova Shaxnoza Hoshim qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada multimodal diskurs doirasida axborot texnologiyalari (IT) terminlarining funksional va kommunikativ xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot Gunther Kress va Theo van Leeuwen tomonidan ishlab chiqilgan multimodal diskurs nazariyasiga asoslanadi. Shuningdek, David Crystal hamda Nurtdinovning ishlari asosida IT terminlarning lingvistik xususiyatlari — internatsionallik, semantik ixchamlik va strukturaviy soddalik jihatlari yoritiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, IT terminlar informativ, kognitiv va pragmatik funksiyalarni bajarish bilan birga, interaktivlik, global tushunarlilik va kontekstga bog‘liqlik kabi kommunikativ xususiyatlarga ham ega. Ayniqsa, multimodal integratsiya jarayonida matn, ikon, interfeys va audio elementlarning uyg‘unligi IT terminlarning kommunikativ samaradorligini sezilarli darajada oshiradi. Maqolada IT terminlar nafaqat leksik birlik sifatida, balki multimodal kommunikatsiya tizimining faol elementi sifatida talqin qilinadi.