AKADEMIK LUG‘AT BOYLIGINI SHAKLLANTIRISHDA VIZUALIZATSIYA USULLARINING SAMARADORLIGI - Ozodxon Umarova Abduvaliyevna; Shokirboyeva Mahliyo (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Mazkur ilmiy maqolada ta’lim oluvchilarning nutqiy kompetensiyasini shakllantirishda, xususan, murakkab akademik terminologiyani o‘zlashtirishda vizual strategiyalarning metodologik ahamiyati yoritilgan. Maqolada axborotni grafik ko‘rinishga keltirish — tushunchalar xaritasi, Frayer modeli va boshqa intellektual organayzerlarning kognitiv jarayonlarga ta’siri chuqur tahlil etiladi. Vizual vositalar shunchaki tasviriy yordamchi bo‘lib qolmay, balki abstrakt tushunchalarni konkretlashtirish va xotirada uzoq muddat saqlash mexanizmi ekanligi dalillangan. Shuningdek, maqolada talabalarning mantiqiy fikrlash qobiliyatini oshirishda vizualizatsiyaning didaktik imkoniyatlari baholanib, o‘quv amaliyotiga tatbiq etish yuzasidan metodik xulosalar berilgan.