MUHIM INFRATUZILMANI KIBER TAHDIDLARDAN HIMOYA QILISH - Xamidjonov Baxromjon (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasining muhim infratuzilma obyektlarini zamonaviy kibertahdidlardan himoya qilish masalalari ilmiy- tahliliy jihatdan o‘rganilgan. Tadqiqotda IT/OT konvergensiyasi sharoitida yuzaga kelayotgan xavflar, xalqaro standartlar: NIST CSF 2.0, ISO/IEC 27001 va O‘zbekistonning “Kiberxavfsizlik to‘g‘risida”gi qonuni (O‘RQ-764) talablari qiyosiy tahlil qilingan. Maqolada sun’iy intellekt asosidagi proaktiv himoya tizimlari, ta’minot zanjiri xavfsizligi va kadrlarni tayyorlash masalalari alohida ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari asosida muhim infratuzilma xavfsizligini ta’minlashga doir talablar ko‘rib chiqilgan.