DEFEKTOLOG KASBIY TAYYORGARLIGI VA PEDAGOGIK AMALIYOT TUSHUNCHASI - Xasanboyeva Dilfuza G’ulomjon qizi; Jo’rayeva Mushtariy Muhaydinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Mazkur maqolada defektolog mutaxassislarning kasbiy tayyorgarligi hamda pedagogik amaliyot tushunchasining nazariy va amaliy jihatlari kompleks tarzda tahlil qilinadi. Zamonaviy ta’lim tizimida maxsus pedagogika yo‘nalishida faoliyat yurituvchi mutaxassislarning bilim, ko‘nikma va malakalariga qo‘yilayotgan talablar tobora ortib borayotganligi sababli, ularning kasbiy shakllanish jarayonini takomillashtirish muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada defektologlarning kasbiy kompetensiyalarini rivojlantirishda nazariy bilimlar, amaliy mashg‘ulotlar va pedagogik amaliyotning uzviy bog‘liqligi yoritilgan.Shuningdek, pedagogik amaliyotning mazmuni, vazifalari va turlari keng ochib berilib, uning bo‘lajak mutaxassislarning mustaqil faoliyatga tayyorlanishidagi o‘rni asoslab beriladi. Pedagogik amaliyot jarayonida talabalarda refleksiya, kasbiy moslashuv, innovatsion yondashuvlarni qo‘llash hamda individual yondashuv asosida ishlash ko‘nikmalari shakllanishi ta’kidlanadi. Bundan tashqari, maqolada maxsus ta’lim muassasalarida olib boriladigan amaliyotning samaradorligini oshirish omillari, jumladan, mentorlik tizimi, interfaol metodlar va integrativ yondashuvlarning ahamiyati yoritilgan.Tadqiqot natijalari defektolog mutaxassislarni tayyorlashda pedagogik amaliyotni tizimli tashkil etish, nazariya va amaliyot uyg‘unligini ta’minlash hamda zamonaviy ta’lim texnologiyalaridan samarali foydalanish zarurligini ko‘rsatadi.