YENGIL BETON TARKIBIDA GAZOBETON TO‘LDIRUVCHINING DISPERSLIGI VA SUV-SEMENT NISBATINING BETONNING ZICHLIGI VA MUSTAHKAMLIGIGA TA’SIRI - Nimatova Nozima Yorqin qizi; Muxamedbaev A.A (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Hozirgi kunda qurilish sohasida beton va uning turlari eng ko‘p talaba ega bo‘lgan qurilish materiallaridan biridir. Yengil beton esa, energiya tejamkorligi, transport va mexanik yuklamalarni kamaytirish, issiqlik va tovush o‘tkazmaydigan konstruksiya yaratish maqsadida tobora keng qo‘llanilmoqda. Shu bilan birga, bu turdagi betonga yuklanadigan vazifalar orasida barqaror mustahkamlik, yuqori texnologik va ekologik jihatlar ham birinchi o‘rinda turadi. Yengil beton tarkibiga turli xil to‘ldiruvchilar qo‘shiladi. Ulardan biri – gazobeton chiqindilarini to‘ldiruvchi sifatida ishlatishdir. Gazobeton to‘ldiruvchi sifati va xususiyatlari, uning zarracha o‘lchamlari, ya’ni dispersligi bilan uzviy bog‘langan. Disperslik darajasi yuqorilashgani sari material fazosida zarrachalar joylashuvi, g‘ovaklik, issiqlik- o‘tkazuvchanlik va biriktiruvchi modda bilan bog‘lanish sifatlari o‘zgaradi.