MAHALLIY XOMASHYOLAR ASOSIDA TEXNIK KREMNIY OLISH BO‘YICHA O‘TKAZILGAN TAJRIBALAR - Jiyanova Sayyora Ibragimovna; Xurramov Baxriddin Baxtiyor o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada mahalliy xomashyolar asosida texnik kremniy olish jarayonlari, ularning nazariy asoslari hamda tajriba natijalari batafsil yoritilgan. Kremniy ishlab chiqarishda asosiy xomashyo hisoblangan kvarts qumi va uglerod manbalarining fizik-kimyoviy xossalari tahlil qilinib, ularning jarayon samaradorligiga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, xomashyo tarkibi, zarracha o‘lchami va harorat rejimi kremniy chiqimiga bevosita ta’sir ko‘rsatishi aniqlangan. Shuningdek, mahalliy resurslardan foydalanishning iqtisodiy va texnologik afzalliklari asoslab berilgan. Olingan natijalar texnik kremniy ishlab chiqarishni mahalliylashtirish va samaradorligini oshirish imkoniyatlarini ko‘rsatadi.