SAMARQAND BOZORLARI TARIXI - Rayimqulova Saida Sirojiddin qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: O‘zbekiston hududidagi qadimiy shaharlardan biri bo‘lgan Samarqand o‘zining boy va uzoq tarixiga ega shahar sifatida har doim ham dunyo tamaddunining markazlaridan biri sanalgan. Shahar miloddan avvalgi asrlardan boshlab yirik savdo nuqtasi bo‘lib, ko‘plab karvon yo‘llari, jumladan, Buyuk Ipak Yo‘li ustida joylashgan. Samarqandliklar asrlar davomida bozorlarni nafaqat moddiy ne’matlar almashinuvi maskani, balki xalq madaniyatining ko‘zgusi, turmush tarzi va qadriyatlari ifodasi sifatida rivojlantirib kelgan. Ushbu maqolada Samarqand bozorlari tarixining eng qadimgi davrlaridan boshlab, ularning shahar hayotidagi roli, rivojlanish bosqichlari, iqtisodiy va ijtimoiy ahamiyati, madaniy meros sifatidagi o‘rni hamda bugungi kundagi ahvoli yoritiladi.