TURIZMNI BOSHQARISHDA INNOVATSIYALARNI JORIY ETISH: O‘ZBEKISTONDA MAVJUD MUAMMOLAR VA BLOCKCHAIN TEXNOLOGIYASI ASOSIDAGI YECHIMLAR - Farmonova Sevinch Ilhomjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada O‘zbekiston turizm sohasini innovatsion boshqaruv asosida rivojlantirishning nazariy va amaliy jihatlari kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqotda raqamli transformatsiya sharoitida turizm tizimida mavjud muammolar, xususan, infratuzilmaning yetarli darajada rivojlanmaganligi, raqamli savodxonlikning pastligi hamda yagona strategik yondashuvning yo‘qligi aniqlangan. Shuningdek, sun’iy intellekt, virtual va kengaytirilgan reallik, hamda katta ma’lumotlar tahlili kabi zamonaviy texnologiyalarning turizm boshqaruvidagi o‘rni va imkoniyatlari asoslab berilgan. Tadqiqot doirasida blokcheyn texnologiyasi innovatsion boshqaruv mexanizmi sifatida taklif etilib, uning ma’lumotlar xavfsizligini ta’minlash, shaffoflikni oshirish va xizmatlar sifatini yaxshilashdagi ahamiyati ochib beriladi. Olingan natijalar milliy turizm tizimini modernizatsiya qilish, raqobatbardoshligini oshirish hamda barqaror rivojlanishini ta’minlashga xizmat qiladi.