YASSI VA FAZOVIY FIGURALARNING TASVIRINI YASASHNING MATEMATIK ASOSLARI VA MODELLARI - Baxriddinova Zumradbonu Alimardon qizi; Maxmudova Dilnoza Xaytmirzayevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada yassi va fazoviy geometrik figuralarning tasvirini yasashning matematik asoslari chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda analitik geometriya, vektorlar algebrasi, koordinatalar tizimi, parametrik tenglamalar va proyeksiyalash nazariyasi asosida figuralarni qurish usullari ko‘rib chiqilgan. Yassi figuralar uchun tekislikdagi tenglamalar, fazoviy figuralar uchun esa uch o‘lchamli fazoda matematik modellar ishlab chiqiladi. Natijalar geometrik modellashtirish, muhandislik grafikasi va kompyuter grafikasida qo‘llanilishi mumkin bo‘lgan universal matematik yondashuvni taklif qiladi.