ZICH VA MAXSUS XUSUSIYATGA EGA BIRINTIRUVCHI TOʻQIMALAR - Ibroximova Gulshanoy (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqola zich va maxsus xususiyatga ega biriktiruvchi toʻqimalarning tuzilishi, funksiyalari va klinik ahamiyatini atroflicha oʻrganadi. Ushbu toʻqimalar organizmda tayanch, himoya va turli metabolik jarayonlarda muhim rol oʻynaydi. Ular hujayralar (fibroblastlar, xondrotsitlar, osteotsitlar) va ekstrasellyulyar matritsadan (kollagen, elastin tolalari va asosiy modda) tashkil topgan boʻlib, ularning oʻziga xos tarkibi har bir toʻqima turining noyob mexanik va biologik xususiyatlarini belgilaydi. Maqolada zich tolali, elastik, togʻay va suyak toʻqimalarining turlari, ularning morfologik farqlari hamda patologik holatlardagi oʻzgarishlari tahlil qilinadi. Tadqiqot ushbu toʻqimalarning regeneratsiya salohiyati va toʻqima muhandisligidagi qoʻllanilish istiqbollariga ham eʼtibor qaratadi.