KO‘ZI OJIZLARGA DARS O‘TISHDA AUDIO MATERIALLARNING AHAMIYATI - O’rinboyev Muhammadomil (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada ko‘zi ojiz o‘quvchilarga ta’lim berish jarayonida audio materiallarning pedagogik, psixologik va amaliy ahamiyati yoritiladi. Zamonaviy jahon ta’lim tizimida inklyuziv ta’lim tamoyillariga muvofiq ravishda, ko‘zi ojiz shaxslarning bilim olish jarayonida eshitish orqali idrok etish yetakchi o‘rin egallashi asoslab beriladi. Maqolada audio darsliklar, professional ovozli o‘quv materiallari, badiiy va ilmiy matnlarning audio formatlari hamda ularning ta’lim samaradorligiga ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, UNESCO va boshqa xalqaro tashkilotlarning inklyuziv ta’lim bo‘yicha tavsiyalariga tayangan holda, audio materiallarning mustaqil o‘rganish, eslab qolish, nutq va tafakkur rivojiga qo‘shadigan hissasi ochib beriladi. Tadqiqot natijalari audio materiallardan tizimli va maqsadli foydalanish ko‘zi ojiz o‘quvchilarning ta’lim sifati va ijtimoiy moslashuvini oshirishini ko‘rsatadi.