BOLA TARBIYASIDA OILA, MAKTAB VA MAHALLA HAMKORLIGINING IJTIMOIY-PEDAGOGIK ASOSLARI - Tojiboeva Dilshodaxon Xudoyberdiyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada barkamol avlodni voyaga yetkazishda oila, maktab va mahalla hamkorligining o‘ziga xos xususiyatlari tahlil qilingan. Bola shaxsining shakllanishi faqatgina bir yo‘nalishli jarayon emas, balki ijtimoiy institutlarning jipsligini talab etuvchi tizimdir. Oila tarbiyaning asosi va poydevori hisoblansa, maktab bu jarayonni ilmiy va metodik jihatdan boyitadi. Mahalla esa ijtimoiy nazorat va milliy qadriyatlarni singdirishda o‘ziga xos ko‘prik vazifasini o‘taydi. Ushbu uchlik hamkorligi yoshlarning huquqbuzarliklardan yiroq bo‘lishi va ma’naviy yetukligini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega. Maqolada mazkur tizimning huquqiy asoslari va bugungi kunda uchrayotgan dolzarb masalalari ilmiy nuqtayi nazardan ko‘rib chiqilgan. Hamkorlikning samarali mexanizmlarini yaratish bo‘yicha amaliy taklif va mulohazalar bayon etilgan. Kelajak avlod tarbiyasida ushbu ijtimoiy sheriklikning o‘rni beqiyos ekanligi asoslab berilgan.