O‘QUVCHILARDA STRESS HOLATLARI: SABABLAR, OQIBATLAR VA ULARNI BARTARAF ETISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI - Nishonova Muxlisa Kamoliddin qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Zamonaviy ta’lim tizimida o‘quvchilarning ruhiy salomatligini muhofaza qilish eng dolzarb masalalardan biri bo‘lib qolmoqda. Maktab yoshidagi bolalarda stress holatlari ularning nafaqat o‘zlashtirish ko‘rsatkichlariga, balki shaxs sifatida shakllanishiga ham salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu maqolada o‘quvchilarda stress kelib chiqishining asosiy omillari va uning psixofiziologik belgilari batafsil tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida o‘smirlik davridagi emotsional beqarorlik va imtihonlar oldidan yuzaga keladigan xavotirlanish darajasi o‘rganildi. Pedagog-psixologning stressga chidamlilikni oshirishdagi o‘rni va korreksion ishlarning samaradorligi ilmiy asoslab berilgan. Maqolada o‘quvchilarning ruhiy zo‘riqishini kamaytirishga qaratilgan zamonaviy psixotexnikalar va relaksatsiya usullari bayon etilgan. Oila va maktab hamkorligining stress profilaktikasidagi ahamiyati alohida ta’kidlab o‘tilgan. Maqola yakunida o‘qituvchi va ota-onalar uchun amaliy tavsiyalar majmuasi ishlab chiqilgan bo‘lib, ular bolaning emotsional intellektini rivojlantirishga xizmat qiladi. Taqdim etilgan uslubiy yondashuvlar ta’lim muhitida psixologik xavfsizlikni ta’minlashga qaratilgan.