KUTUBXONACHILAR UCHUN SUN’IY INTELLEKT BO‘YICHA PROFESSIONAL KOMPETENSIYA TALABLARINI ISHLAB CHIQISH - Mamadaliyеva Sadoqat Botir qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqot sun’iy intellektning kutubxona faoliyatiga ta’siri va kutubxonachilar kompetensiyalarini tahlil qiladi. Tavsiya tizimlari, chatbotlar va ma’lumotlar tahlili xizmatlarni shaxsiylashtirishga xizmat qiladi. Kutubxonachining roli AI tizimlarini boshqaruvchi mutaxassisga aylanmoqda. Tadqiqotda kognitiv, texnik, etik va soft ko‘nikmalar yoritiladi. O‘zbekistonda mavjud muammolar aniqlanib, kompleks kompetensiya modeli taklif etiladi hamda nazariya va amaliyot o‘rtasidagi tafovutni kamaytirish zarurligi asoslanadi.