QISHLOQ JOYLARIDA TELETIBIB PLATFORMALARINING SOG’LIQNI SAQLASHGA TA’SIRI - Maxsudov Valijon Gafurjonovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Izoh (Xulosa): Teletibbiyot platformalari sog’liqni saqlash xizmatlarini yaxshilashda, ayniqsa, tibbiy xizmatlardan foydalanish imkoniyati cheklangan qishloq joylarda transformatsion yechim sifatida paydo bo’ldi. Ushbu tadqiqot teletibbiyotning qishloq jamoalarida sog’liqni saqlash xizmatlaridan foydalanish imkoniyati, sifati va samaradorligiga ta’sirini o’rganadi. Unda raqamli sog’liqni saqlash texnologiyalari masofaviy konsultatsiyalar, diagnostika, monitoring va davolashni qanday ta’minlashi, shu bilan geografik to’siqlar va sog’liqni saqlash sohasidagi tafovutlarni kamaytirishi ta’kidlangan. Maqolada shuningdek, raqamli savodxonlik, internetga ulanish, ma’lumotlar xavfsizligi va teletibbiyot tizimlarini joriy etishga ta’sir qiluvchi infratuzilma cheklovlari kabi muammolar ham ko’rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, teletibbiyot bemorlarning natijalarini sezilarli darajada yaxshilaydi, sayohat xarajatlari va kutish vaqtini kamaytiradi va sog’liqni saqlash sohasi mutaxassislarini o’z vaqtida aralashuvlarni amalga oshirishda qo’llab-quvvatlaydi. Biroq, barqaror integratsiya bemorlar va sog’liqni saqlash xodimlari uchun siyosiy qo’llab-quvvatlash, texnologik investitsiyalar va o’quv dasturlarini talab qiladi. Umuman olganda, teletibbiyot qishloq sog’liqni saqlash tizimlarini mustahkamlash va sog’liqni saqlash xizmatlaridan foydalanishda tenglikni oshirishning istiqbolli yondashuvini ifodalaydi.