YASHIL INVESTITSIYALAR VA MOLIYALASHTIRISH MEXANIZMLARI - Maxmudov Anvarjon; Mirzajonov Diyorbek Ixtiyor o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada yashil investitsiyalar va moliyalashtirish mexanizmlari masalasi global va O‘zbekiston kontekstida tahlil qilingan. Tadqiqotda Osiyo tijorat banklarining yashil loyihalarni moliyalashtirishdan qochishining asosiy sabablari — yuqori xavf darajasi va past daromadlilik omillari — ko‘rib chiqilgan. Global yashil investitsiyalar bozorining 2020–2021-yillardagi holati tahlil qilinib, yetakchi davlatlar bo‘yicha moliyaviy taqsimotning keskin asimmetriyasi aniqlangan. O‘zbekistonda yashil moliyalashtirish tizimining joriy holati, institutsional to‘siqlar va rivojlanish istiqbollari o‘rganilgan. Tadqiqot natijalari asosida milliy yashil obligatsiyalar bozorini shakllantirish, bank sektorini rag‘batlantirish, erkin iqtisodiy hududlarda yashil klasterlar tashkil etish va xalqaro moliya institutlari bilan hamkorlikni kuchaytirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.