MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA DUDUQLANISHNI BARTARAF ETISHDA KORREKSIYALASHDA DIAFRAGMAL NAFAS OLISHNI SHAKLLANTIRISH METODIKASI - NARALIYEVA KAMOLA ILXOMJON QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu ishda maktabgacha yoshdagi bolalarda duduqlanishni bartaraf etishda diafragmal nafas olishni shakllantirishning korreksion-metodik asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqotda duduqlanishning logopedik va fiziologik sabablari, nafas olishning nutq jarayonidagi o‘rni hamda diafragmal nafasni rivojlantirish orqali nutq ravonligini ta’minlash imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maktabgacha yoshdagi bolalar bilan olib boriladigan amaliy mashqlar tizimi, nafasni boshqarish texnikalari va ularning duduqlanish belgilarini kamaytirishdagi samaradorligi yoritiladi. Ilmiy manbalar tahlili asosida diafragmal nafas olishni shakllantirish logopedik korreksiya jarayonining muhim komponenti ekanligi asoslab beriladi.