AUTIZM SPEKTR BUZILISHINI ERTA BOSQICHDA ANIQLASHDA EEG SIGNALLARINING SUN’IY INTELLEKT YORDAMIDA TAHLILI - Haydarova Dilnoza Baxtiyorovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tadqiqotda Autizm spektr buzilishi ni bolalarda erta aniqlash maqsadida elektroensefalografiya (EEG) signallarini sun’iy intellekt yordamida tahlil qilish samaradorligi o‘rganildi. Tadqiqotda 25 nafar bola (12 nafar ASD va 13 nafar sog‘lom nazorat guruhi) ishtirok etdi. EEG signallaridan vaqt va chastota sohasiga oid xususiyatlar ajratib olinib, mashinaviy o‘rganish modeli yordamida klassifikatsiya qilindi. Natijalar EEG asosidagi biomarkerlar ASD ni erta aniqlashda yuqori aniqlikka ega ekanligini ko‘rsatdi.