OTA OBRAZINING QIYOSIY TAHLILI: ULUG’BEK HAMDAMNING "OTA"ROMANI VA UILLIAM SHEKSPIRNING "QIROL LIR"ASARLARI MISOLIDA - Ibrohimova Marjona (TADQIQOTLAR, 2026)
Mazkur maqolada ota obrazi badiiy tafakkur mahsuli sifatida qiyosiy adabiyotshunoslik metodologiyasi asosida chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqot obyekti sifatida "Ota" romani hamda "Qirol Lir" tragediyasi tanlab olingan. Ushbu asarlarda ota obrazi turli tarixiy-madaniy kontekstda shakllangan bo‘lib, ularda aks etgan otalik fenomeni antropologik, psixologik va axloqiy mezonlar asosida o‘rganiladi. Tahlil jarayonida struktur-semantik, qiyosiy-tipologik yondashuvlardan foydalanildi. Natijada ota obrazining evolyutsiyasi, uning ichki dramatizmi, ijtimoiy funksiyasi va farzand bilan munosabatidagi konfliktlar tizimi aniqlab berildi. Har ikki asarda ota siymosi insoniy qadriyatlar inqirozi, mehr va mas’uliyat, shuningdek, yolg‘izlik va kechikkan anglash motivlari bilan uzviy bog‘liqligi isbotlandi.