BOSHLANG‘ICH TA’LIMDA UMUMINSONIY QADRIYATLARNI SHAKLLANTIRISH HOLATI VA MUAMMOLARI - Bobqulova Nigora O‘ktam qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada boshlang‘ich ta’lim jarayonida o‘quvchilarda umuminsoniy qadriyatlarni shakllantirishning holati, dolzarbligi va mavjud muammolari tahlil qilinadi. Maqolada ta’lim tizimida insonparvarlik, adolat, mehnatsevarlik, vatanparvarlik, bag‘rikenglik kabi qadriyatlarni singdirishning nazariy asoslari hamda amaliy yo‘nalishlari yoritilgan. Shuningdek, boshlang‘ich sinf o‘qituvchisining ma’naviy tarbiya jarayonidagi o‘rni, dars va sinfdan tashqari mashg‘ulotlar orqali qadriyatlarni shakllantirishdagi metodik yondashuvlar ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari asosida umuminsoniy qadriyatlarni rivojlantirishda o‘quvchilarning yosh xususiyatlari, oilaviy muhit, o‘qituvchi shaxsi va ta’lim muassasasi muhiti o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik aniqlanadi.