HENRIK IBSEN IJODI "A DOLL’S HOUSE" ASARI TAHLILIDA - Ortiqova Nafisa Sharofiddinovna; Usarova Laylo Ibragimovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada norveg adabiyotining yirik vakili, dramaturg Henrik Ibsen ijodi keng tahlil qilinadi. Ayniqsa, uning eng mashhur asari bo‘lgan “A Doll’s House” (Qo‘g‘irchoq uy) dramasi asosiy tadqiqot obyekti sifatida o‘rganiladi. Asarda XIX asr oxiri jamiyatidagi patriarxal munosabatlar, ayolning o‘z shaxsiy erkinligi va mustaqilligini topish yo‘lidagi ichki kurashi yoritilgan. Maqolada bosh qahramon Nora obrazining ruhiy o‘sish jarayoni, oilaviy munosabatlar va jamiyat bosimi ostidagi ayol taqdiri tahlil qilinadi. Shuningdek, Ibsen ijodining realizm yo‘nalishiga qo‘shgan hissasi, uning asarlarida ijtimoiy muammolarni san’at orqali yoritish mahorati hamda “A Doll’s House” dramasi orqali ayollar huquqi va shaxsiy ozodlik g‘oyalarining ilgari surilgani ko‘rsatib o‘tiladi.