BOLALARDA O'TKIR REPIRATOR VIRUSLI INFEKSIYALAR: ZAMONAVIY DAVOLASH YONDASHUVLARI. - Shukrullayeva Muslimaxon Asadulloh qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Bolalarda  uchraydigan  o‘tkir  respirator  virusli  infeksiyalar (ORVI)  pediatrik  amaliyotda  eng  ko‘p  uchraydigan  kasallik  bo‘lib,  ularning etiologiyasi, klinik kechishi va davolash strategiyalarini to‘g‘ri baholash tibbiy yordam sifatini  oshirishda  muhim  ahamiyatga  ega.  Zamonaviy  davolash  yondashuvlari etiopatogenetik asoslangan bo‘lishi, ortiqcha dori vositalarini qo‘llamaslik, viruslarga qarshi  kurashuvchi  organizmning  tabiiy  immun  javobini  qo‘llab-quvvatlash  va asoratlarning oldini olishga qaratilgan bo‘lishi bilan ajralib turadi. Ushbu maqolada ORVI  etiologiyasi  va  patogenezi,  klinik  belgilarining  yoshga  xos  xususiyatlari, antivirallar,  simptomatik  terapiya  (antipiretiklar,  burun  yuvish,  hidratatsiya)  hamda antibiotiklarning faqat asosli holatlarda qo‘llanishi xususida ilg‘or ilmiy yondashuvlar yoritiladi.  Shuningdek,  bolalarda  keng  tarqalgan  xatoliklar,  polifarmasiya, immunomodulyatorlarning noo‘rin qo‘llanilishi, zamonaviy klinik tavsiyalar asosida profilaktika choralarining ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqot ORVI bilan kasallangan bolalarda  davolash  samaradorligini  oshirish,  asoratlarning  (otit,  bronxiolit, pnevmoniya)  oldini  olish  hamda  pediatrik  amaliyotda  dalillarga  asoslangan yondashuvlarni keng joriy etishning ahamiyatini asoslab beradi.