MAHKUMLARNING HUQUQIY HOLATI: ISONPARVARLIK PRINSIPI VA JAVOBGARLIK MEXANIZMLAR - Raxmatullayev Husan,; Irnazarov Shuhrat, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola Oʻzbekiston Respublikasi Jinoyat-ijroiya kodeksi (JIK)  va  tegishli  me’yoriy  hujjatlarda  belgilangan  mahkumlarning  huquq  va majburiyatlarini chuqur tahlil qilishga bagʻishlangan. Asosiy e’tibor mahkumlarga nisbatan qiynoqqa solishga yoʻl qoʻyilmasligi kabi fundamental kafolatlar, ularning saylov,  shaxsiy  xavfsizlik,  ijtimoiy  ta’minot  huquqlarini  amalga  oshirish mexanizmlariga qaratiladi. Shu bilan birga, jazoni ijro etish muassasalarida (JIEM) tartib va xavfsizlikni ta’minlash uchun zarur boʻlgan majburiyatlar va qat’iy taqiqlar batafsil koʻrib chiqigan. Xulosada, Oʻzbekistondagi jinoyat-ijro tizimi jazolash emas, balki tuzatish va ijtimoiy reabilitatsiya tamoyillariga oʻtayotgani ta’kidlangan.