ANTIBAKTERIAL DORI VOSITALARIGA QARSHI REZISTENT BAKTERIYALAR: GLOBAL MUAMMO - FERUZA DEHQONOVA SHERG‘OZIYEVNA, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA   Antibakterial dori vositalariga qarshi rezistent bakteriyalar (ADRKB) bugungi kunda  jahon  sog‘liqni  saqlash  tizimi  uchun  eng  dolzarb  muammolardan  biri hisoblanadi. Ushbu maqolada ADRKBning paydo bo‘lishi sabablari, ularning global sog‘liqka ta’siri va tarqalish mexanizmlari tahlil qilinadi. Shuningdek, antibiotiklarni noto‘g‘ri  qo‘llash,  qishloq  xo‘jaligi  va  tibbiyotda  dori  vositalarining  ortiqcha ishlatilishi natijasida bakteriyalarning qarshilik darajasi oshishi muhokama qilinadi. Maqolada ADRKBni aniqlash, nazorat qilish va oldini olish strategiyalari, shuningdek, yangi  dori  vositalari  va  biotexnologik  yechimlar  haqida  ham  qisqacha  ma’lumot berilgan.  Tadqiqot  global  sog‘liqni  saqlash  uchun  zarur  chora-tadbirlarni  ishlab chiqishga ham hissa qo‘shadi.