TUG‘MA YURAK NUQSONLARIGA EGA BOLALARDA JARROHLIKDAN KEYINGI REABILITATSIYA STRATEGIYALARINING TAKOMILLASHTIRILISHI - Xaldarbekova Malika Axinjanovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Tug‘ma  yurak  nuqsonlari  bolalar  orasida  uchraydigan  yurak kasalliklarining eng murakkab va og‘ir shakllaridan biri hisoblanadi. Ushbu nuqsonlar nafaqat  bolaning  fiziologik  rivojlanishiga,  balki  psixologik,  emotsional  va  ijtimoiy o‘sish  jarayonlariga  ham  sezilarli  darajada  ta’sir  ko‘rsatadi.  Zamonaviy  tibbiyot texnologiyalarining jadal rivojlanishi, yuqori malakali kardioxirurgik amaliyotlar va ilg‘or diagnostika usullarining joriy etilishi tufayli tug‘ma yurak nuqsonlarini aniqlash va jarrohlik yo‘li bilan davolash samaradorligi yildan-yilga oshib bormoqda. Lekin muammoning  asosiy  bosqichi  bo‘lgan  jarrohlikdan  keyingi  reabilitatsiya  jarayonini takomillashtirish,  kichik  bemorlarda  hayot  sifatini  ta’minlash  va  uzoq  muddatli salomatlikka erishish – bu boradagi muhim vazifalardan biri bo‘lib qolmoqda.